Quantcast
Channel: Regus Blog | Netherlands » productiviteit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Zeven dingen die stiekem je productiviteit de nek omdraaien

$
0
0

230223505

Met de ongelooflijke hoeveelheid (digitale) afleiding om ons heen is het niet eenvoudig om de werkdag door te komen en ook nog productief en gefocust te zijn. Maar misschien is het beter ons wat minder te concentreren op zaken die de productiviteit een boost zouden kunnen geven zoals apps, bepaalde diëten en andere trucs, en wat meer op de dingen die onze productiviteit de nek om kunnen draaien zonder dat we het doorhebben.

 

1. Temperatuur

Los van de discussies die er tussen collega’s kunnen ontstaan over de hoogte ervan, zou de temperatuur op de werkplek weleens een veel groter effect op de productiviteit kunnen hebben dan veel mensen denken. Onderzoekers van Cornell University bestudeerden de effecten van het hoger en lager zetten van de thermostaat bij een verzekeringsmaatschappij. Opmerkelijk genoeg maakten medewerkers bij een lagere temperatuur – in dit geval rond de 20°C – maar liefst 44% meer fouten en waren half zo productief als bij een temperatuur van 25°C. In financiële zin kostten medewerkers die het koud hadden hun werkgever 10% meer per uur, per persoon.

 

2. Vervuiling

Duurzaam werken is niet echt meer een ‘keuze’ vandaag de dag. Anders gezegd: je komt er niet meer onderuit om het te zijn of te worden. En terecht, want we hebben allemaal te maken met de realiteit van klimaatverandering, bronnen van fossiele brandstoffen die uiteindelijk uitgeput raken en diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Onze natuurlijke omgeving is in gevaar. Tot op heden is er nog weinig aandacht voor het feit dat toegebrachte schade aan het milieu ook direct effect heeft op hoe we in staat zijn ons werk te doen. Onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten onderschrijven bijvoorbeeld de aanzienlijke negatieve economische impact van fijnstof, waarvan de aanwezigheid in (werk)ruimtes de productiviteit met maar liefst 6% kan verminderen. In een recent onderzoek uit China – waar fijnstofvervuiling een zeer groot probleem is – werd aangetoond dat de productiviteit in 190 Chinese steden met 4% per jaar zou kunnen toenemen als de hoeveelheid fijnstof in de lucht naar een acceptabel niveau zou worden gebracht.

 

3. Je baas in de buurt hebben

Als je echt denkt dat continu bij je leidinggevende in de buurt zijn vooral een teken van ambitie is, zit je er goed naast. De 2013 Office Workplace Productivity study van Ask.com laat zien dat meer dan een derde van de werknemers het werken in de nabijheid van hun baas een aanslag op de productiviteit vindt. Sterker nog, 38% zou liever een langere reistijd naar het werk hebben of overwerken, dan zij aan zij zitten met hun meerdere.

 

4. Koffie drinken

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar je dagelijkse cafeïne-ritueel zou weleens een negatief effect kunnen hebben op je productiviteit. Hoewel cafeïne soms de redding lijkt op het moment dat je een beetje instort aan het einde van de dag, zou het ook weleens de oorzaak van dat instorten kunnen zijn. Een rapport van Johns Hopkins School of Medicine, laat zien dat lage doses low cafeïne bij mensen die dat matig tot zich nemen over het algemeen zorgen voor een positief effect op de stemming en “een gevoel van vrolijkheid, energie, alertheid en gezelligheid veroorzaken.” Bij de vele cafeïne-verslaafden wordt het prettige gevoel bij een kop koffie ’s morgen vooral veroorzaakt door het “opheffen van ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid en onrustigheid.” Met andere woorden: tijdens het slapen is de echte koffiefreak een beetje aan het afkicken. Dat is best een zorgelijk gegeven.

 

5. Lange werkdagen

Hoe meer je werkt, hoe meer je voor elkaar krijgt. Toch? Niet dus. Recent onderzoek van Stanford University laat de correlatie zien tussen gewerkte uren en output. Na 50 werkuren per week is er een significante daling en na meer dan 55 uur wordt er door de gemiddelde werknemer bijna niets meer bijgedragen aan de output. Sterker nog, volgens het onderzoek komt er bij een medewerker die 70 uur per week werkt niets meer uit zijn of haar handen tussen de 55 en 70 uur. Als er dus ooit bewijs nodig was voor het belang van gezonde work-life balance dan is dit niet te missen.

 

6. Achter je bureau lunchen

Snel dat broodje eten en tegelijkertijd een stuk typen klinkt misschien efficiënt, maar dat valt tegen. Onderzoek van de universiteit van Toronto laat zien dat het skippen van een normale lunch op een werkdag kan zorgen voor een afname van de productiviteit en een toename van de vermoeidheid. Dat heeft niet alleen met voedingsstoffen te maken. Mensen hebben een bepaalde mate van energie gedurende de dag. Die stelt hen in staat om te presteren en focussen. Als die energie op is worden we eenvoudigweg minder goed in alles wat we doen.

 

7. Multitasken

We zien onszelf graag als hele effectieve en efficiënte types en de meesten van ons zijn inderdaad in staat om tegelijkertijd te lopen en te praten. Maar net zoals je niet moet rijden en bellen tegelijk, is het ook af te raden om e-mails te versturen terwijl je in een conference call zit. Onderzoek van MIT naar de hersenactiviteit van vrijwilligers die probeerden te multitasken liet zien dat hun hersenen niet tegelijkertijd met verschillende dingen bezig waren, maar juist onrustig van de ene activiteit naar de andere switchten. Zoals een hoogleraar het formuleert: mensen zijn er gewoon niet goed in, dat multitasken. Dat willen ze wel graag, maar ze houden zichzelf voor de gek. Daar zijn de hersenen dan weer wèl erg goed in.

The post Zeven dingen die stiekem je productiviteit de nek omdraaien appeared first on Regus Blog | Netherlands.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 21

Latest Images

Trending Articles





Latest Images